Årets bogudsalg 2017

Igen i år var det en fornøjelse at komme op i Bog & Idé her i Kalundborg. Jeg tidligt ude, og derfor nummer to, da jeg ankom kl. 7:15. Det giver sådan en hyggelig stemning når man ikke er ret mange i butikken, for de skal nok få rigeligt travlt i løbet af dagen. :-)

Jeg havde planlagt fire titler fra dette års katalog, men endte med disse seks titler:
  • Bjarne Schilling og Gorm Vølver - Halvgamle mænd i deres bedste alder
  • Noah Goldstein, Steve Martin og Robert Cialdini - Ja! Sådan får du det svar, du helst vil ha'
  • Morten Sabroe - Libido
  • Hanne Mølby Henriksen - De danske legionærer
  • Stine Bosse - Bossen om balance i ledelse
  • Daniel Smith - 100 steder du aldrig kommer til at besøge
Bøgerne Ja! Sådan får du det svar, du helst vil ha' og 100 steder du aldrig kommer til at besøge var de to titler jeg lige ville se an, før jeg købte - og der skal nok blive nogle interessante timer med disse titler.

Jeg kunne først ikke finde Stine Bosses bog, men de unge ekspedienter var rigtig søde, og hjælpsomme. Da jeg selv for et par årtier siden arbejdede i bogbranchen, er det en fornøjelse at se de gode traditioner stadig videreføres i de få boghandler vi efterhånden har tilbage.

Den trykte bog blev dømt til døden da man fik e-bogslæsere, men det er gået præcis modsat. Selvom jeg gerne erkender, at det ikke er på bogudsalgene man tjener pengene, så er det stadig en god ting af to væsentlige grunde:
  • Forlagene sparer penge på makulering, og får i stedet solgt de sidste eksemplarer til en favorabel pris. De får lokket nye læsere til at blive bekendt med f.eks. Gyldendal Business eller andre brands.
  • Bogen overlever som begreb fordi også dem med færre midler får chancen for at få fat på gode bøger.
Det er nu engang hyggeligere at bladre i en bog, og uanset hvilket format man finder på, vil der altid være plads for bogen som del af mediebilledet. Dog vil de fleste nok også for længst have opdaget, at mange forlag har været nødt til at fusionere, for markedet er blevet meget prisfølsomt efter supermarkederne også er kommet ind i bogsalget.

I yderste konsekvens er det en fordel for bogsalget, men det har samtidig gjort, at der er langt færre boghandler tilbage...

Man kan ikke gøre ret meget ved den naturlige udvikling i markedskræfterne. Dog kan vi alle glæde os over en hulens masse bøger. Der er lidt for enhver smag. Romaner, børnebøger og opskriftsbøger i en sirlig blanding med fagbøger - rigtig godt bogudsalg til alle, der de næste dage føjer til deres reoler med guf til de grå vinterdage. :-)

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar